Desenele de altădată

Toate desenele animate și fabulele trebuie să fie exagerate. Exagerarea este însăși natura fantasticului și a fabulei.

Walt Disney

Într-adevăr. Dar din câte am observat în ultimii ani, mulți au înțeles greșit exagerarea. Când vorbim de desene animate astăzi, exagerarea înseamnă bătăi peste bătăi, arme, împușcături, limbaj precar, chiar și momente scârboase urâte legate de igienă. Cu astfel de exemple, cum poți să mai reproșezi că mulți copii sunt violenți, needucați și/sau neîngrijiți?

E adevărat că părinții au un rol major în educare, dar uneori, din lipsă de timp sau neatenție din cauza oboselii, ei nu pot monitoriza la tot ce se uită copiii lor. Și așa se trezesc că cei mici au împrumutat diferite obiceiuri și nu prea știu de unde. Un sfat pentru ei ar fi să scoată canalele de desene care nu li se par corespunzătoare și astfel copiii se vor uita numai la ce e educativ și îi face să crească frumos.

Dacă aș spune pe vremea mea ar suna cam bătrânesc, iar eu nu am decât 20 de ani, dar când eram eu mică stăteau altfel treburile. Desenele animate erau educative, cu puține lupte în ele, iar alea se terminau frumos și decurgeau frumos și limbajul era adecvat pentru copii (mai exact, pentru ce trebuie să audă niște copii). Acum multe canale s-au prostit, să le zicem așa.    

Din seria celor care există în aproape orice casă numărăm Disney Channel. Cândva era Fox Kids (ca apoi să devină Jetix) și era foarte frumos, cu desene animate bune, gen Viața cu Louie, Copiii de la 402, Piratul Jack cel Teribil, Denis-pericol public, Piloții Nascar, X-Men, desene de la Disney și multe altele. Azi găsim Hannah Montana și alte prostii pe care nu vreau să le enumăr. Când a început catastrofa, adică schimbarea canalului, grilei și tot ce mai presupune, m-am uitat de curiozitate să văd ce e de capul acestor noi apariții. Cică sunt pentru adolescenți.. de asta or fi mulți altfel (să le zic așa)? Prea puține au mai rămas de văzut pe canalul ăsta, dar până să vadă un copil ce e bun, trece prin multe rele (și nu toți au capacitatea de a prelua doar ce e bine).

Și pe Cartoon Network era o plăcere să te uiți când dădeai de Tom&Jerry, Daffy Duck, Batman, Familia Flinstone, The Jetsons, Laboratorul lui Dexter și multe altele. Acum… nici nu mai zic!

Prea puține desene bune au rămas pe aceste două programe.

Singurul canal bun rămas (și singurul pe care am să îl arăt copiilor mei, dacă nu voi avea abonament la cablu mai scump) este Minimax.  Ce frumos e pentru un copil să vadă Andersen, povestitorul, Marcellino, Enigmele din Providence, Maya și Miguel și multe altele care sunt difuzate și astăzi și merită văzute de cei mici.

Desigur că mai este și Boomerang, unde s-au mutat majoritatea desenelor vechi, dar el este la abonament special în unele rețele.

Întotdeauna au existat exagerări în orice domeniu, dar cred că atunci când vine vorba de desene animate (pentru copii, da?) mai trebuie cizelată/cenzurată această exagerare.

Pe această pagină veți găsi o listă cu desenele animate din România (nu sunt toate, dar destule). Ce m-a amuzat-întristat este o frază care zice așa:  ”In data de 19IX2009, Jetix a fost transformat in Disney Channel, deci unde se mentioneaza difuzat pe Jetix, inseamna ca acum se difuzeaza pe Disney Channel. Dar, din unele motive, majoritatea desenelor animate clasice(Ce-i cu Andy etc.) NU se mai difuzeaza decat intre orele 22-06.” Wow, nu știam că la orele alea copiii au ocazia de a vedea ceva bun, în loc să doarmă.

Luând replica de la Piratul Jack,  ceea ce ești și ceea ce spui , sunt exact trei lucruri diferite. O vorbă de meditat și care face mai bine minții unui copil. :)

Voi ce părere aveţi despre desenele animate de astăzi?

PS: Tot căutând desenele de altădată, mi s-a făcut dor de ele și am mai dat un ochi, așa, în mare. :”>

Foto: 1, 2, 3.

11 gânduri despre &8222;Desenele de altădată&8221;

  1. Sunt de acord cu tine. Imi amintesc ca am facut un proiect la finalul anului doi de facultate, in care analizam violenta din desenele animate si impactul acesteia asupra copiilor.

  2. Pingback: Leapsa fructelor | Pana cand ACTA ne va desparti !

  3. Desenele de altădată, într-adevăr, erau mult mai frumoase, ne-au colorat copilăria şi era o plăcere să te uiţi la ele. Acum însă,nişte bullshit-uri :)). Dovadă că omenirea „avansează”…în prostii !

  4. Mai este postul ala DDTV, unde da desene „vintage” sa zic asa. din alea foarte foarte vechi, cred ca nici parintii nostri nu le-au prins. in orice caz niste rahaturi sunt date copiilor de azi sa „manance”, eu stiu ca ma uitam infocat la Ed, Edd & Eddy sau Curaj, catelul las :)))

    • Da, îl știu, dar nu cred că îl prind. ;))
      Și mă uitam și eu la alea :)))) Deși nici alea nu-s un exemplu prea bun, doar după ce mai crești un pic. :))) Dar Curaj, câinele cel fricos e chiar fain. ;)) Uneori zici ca e horror :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s