O adunătură de…

Oameni. Care cică își expun curajul și bărbăția. Prea puțini sunt așa!

Mă refer la festivalul San Fermin, care se organizează în fiecare an, în Pamplona, un oraș din nordul Spaniei. Oamenii se adună și fug în fața taurilor (animale chinuite) pentru a-și arăta vitejia. Cu siguranță din toată lumea de acolo prea puțini sunt cu aceste calități, să zicem. Cei mai mulți dau dovadă de prostie pură și vor să fie șmecheri că au supraviețuit. Ca drept dovadă că mulți se îmbată mangă după fiecare cursă și o țin numai în petreceri. Unii își caută moartea și nu știu cum să o găsească! Sau măcar Spitalul de Urgențe… Bine că mai sunt și oameni prudenți, care preferă să privească de la balcon și să nu fie în calea taurilor.

Cursa începe de pe 7 iulie, la 8:00, și ține zilnic până pe 14 iulie. După ce taurii sunt alergați pe un traseu de 850 m, aproximativ 3 min, se mai și întâlnesc în ring cu matadorii, după-amiaza.

Cum era și de așteptat, au apărut victime încă din prima zi. Un tânăr a fost agăţat de un taur şi târât câţiva metri, după ce cornul animalului i-a intrat la câţiva centimetri de gât, prin gulerul tricoului. Alţi patru participanţi au fost trataţi pentru tăieturi şi contuzii (Crucea Roşie). Din 1900 încoace, 15 oameni au murit în timpul curselor cu tauri, iar anual sunt rănite sute de persoane.

Festivalul San Fermin datează din secolul al 19-lea, când taurii erau alergaţi pe jos prin oraş, până în arene, înainte să participe la coride. El a devenit faimos după publicarea unui roman al lui Ernest Hemingway, în 1926, The Sun Also Risesîn care este vorba despre un grup de expatriaţi americani şi britanici care călătoresc de la Paris la Festivalul San Fermin din Pamplona pentru a urmări coridele și fuga taurilor.

Să nu se mai spună că românii sunt nu știu cum. Spaniolii dau dovadă de multă inconștiență. Ce-i drept, câștigă foarte bine din chestia asta. Anual vin la festival turiști de pretutindeni, așa că un festival cu o asemenea tradiție și care aduce asemenea bani nu cred că va înceta prea repede (sau chiar deloc, cine știe). Un obicei cam barbar, nu prea mai vezi așa ceva prin alte țări.

Voi ce părere aveți?

Foto

Foto

2 gânduri despre &8222;O adunătură de…&8221;

  1. Parerea mea e ca in acest caz e vorba de traditii. Spaniolii la fel ca multe alte popoare au si evenimente cu o incarcata semnificatie istorica si poate violenta. Chiar daca nu te ranesc, privite din afara si traditiile romanesti par „stupide”. In Africa, India si America de Sus (poate si in Oceania – nu sunt sigur) am vazut traditii mult mai sangeroase dar care par sa nu afecteze bunul mers al lucrurilor in societate. Asa e si in Spania. Nu te obliga nimeni sa participi, o faci de buna voie si nimeni nu pare afectat/deranjat de efectele tragice. Pe mine unu nu ma pasioneaza si clar nu as avea de gand sa fac vreodata asa ceva. Probabil ca daca vei vorbi cu un spaniol prezent la evenimentele alea, acesta iti va spune „e ceva normal, ne reprezinta”… Ai judecat cam aspru evenimentul asta (parerea mea).

    • Da, Florin, am fost aspră și voi fi în continuare cu genul acesta de obiceiuri. Nu am nimic cu Spania, îmi place, e o țară frumoasă, dar păcat de aceste tradiții. Spuneam și mai sus că sunt de acord că or mai fi oameni curajoși, care fac asta pentru tradiție (dacă tot e să o respectăm), dar sunt foarte mulți care fac asta fără să gândească și doar ca să se laude după pe la vreo ființă că ce tare e el și alte de astea.
      Fiecare cu ale lui, dar dacă vor continua tot felul de tradiții de astea sângeroase, nu știu cât de bine va fi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s