Weekend japonez Himawari la Iași – Festivalul Tanabata

Se pare că soarta mă pune la încercare și mă face să aleg între două pasiuni: Japonia și blogging-ul. Weekend-ul acesta va avea loc Festivalul Tanabata și Blog Olympics 3. Deja m-am înscris pentru Blog Olympics și nu regret, doar că tocmai am aflat și de acest festival care s-a suprapus. Oricum, dacă voi avea timp mă voi duce și la el pe 7, dacă nu, există și 8, doar că vor fi alte activități.

Acest festival nu e la întâmplare, ci are o legendă foarte drăguță:

Cea mai răspândită legendă dezvăluie povestea idilică dintre steaua Vega (Orihime) și steaua Altair (Hikoboshi) separate pentru totdeauna de o parte și de alta a Căii Lactee.

Legenda spune că prințesa țesătoare Orihime trăia în cer alături de tatăl ei, regele cerurilor sau al universului. Fiind prea cufundată în lucru, fiica regelui nu părea fericită. De aceea, din bună-voința tatălui, i se permite să îl întâlnească pe prințul Hikoboshi, un păstor credincios, de bune moravuri.

Cei doi tineri ajung să se îndrăgostească, până întra-colo încât încep să își neglijeze din îndatoriri, fapt ce îl mânie pe rege. Astfel, din porunca acestuia, cei doi vor fi despărțiți pentru totdeauna la poluri opuse ale Căii Lactee – o lecție care le va reaminti anual că munca e mai presus de toate. Numai lacrimile fiicei îl vor îndupleca pe rege să le acorde îndrăgostiților o zi din calendar pentru a se revedea, mai exact ziua a șaptea a lunii a șaptea.

”În anumite părți ale Japoniei există obiceiul ritualic de a da drumul să plutească pe albia râurilor lămpi din hârtie aprinse. Indiferent de maniera de celebrare, în noaptea celei de-a șaptea zile japonezii se roagă pentru un cer senin ca să poată fi martori la întâlnirea celor două stele.

Datina preferată a acestei periode este, însă, aceea de a nota pe fâșii înguste de hârtie colorată numite „Tanzaku” dorința din anul respectiv, scrisă uneori sub formă de poezie. Fâșiile sunt apoi agățate în crengile copacilor de bambus, alături de alte ornamente din hârtie, urmând ca la miezul nopții sau în următoarea zi acestea să fie arse. Posesorii se roagă pentru ele, iar până la sfârșitul anului, dorința ar trebui să se îndeplinească”.

Norocul meu este că am mai fost de-a lungul anilor la festival și știu ce se va face. Este foarte frumos și vă recomand să participați. :) Chiar și cei care nu au descoperit cultura asiatică vor fi atrași de atmosfera de acolo și, cel mai posibil, vor dori să revină. :)

Programul îl găsiți aici. În aceste zile veți putea lua parte la workshopuri de origami, dansuri tradiționale nipone, shodou(caligrafie) și sumi-e (pictură în cerneală), veți putea participa la diferite concursuri și multe altele.

Evenimentul va avea loc la Casa de cultură “Mihai Ursachi”, Iași – Parcul Copou, intrarea liberă, între orele 11:00 – 18:00.

Foto

2 gânduri despre &8222;Weekend japonez Himawari la Iași – Festivalul Tanabata&8221;

    • Sigur o să fie și prin alte orașe. Eu regret uneori că nu sunt din București (foarte multe se petrec acolo, referitor la astfel de evenimente). Eh.. :) Trebuie să ne mulțumim cu ce avem și să sperăm la un viitor și mai frumos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s